Biztonsági lemez készítése az Ubuntu Linux rendszeren

Az Ubuntu Linux rendszer telepítése óta minél több idő telik el a rendszer és a hozzá elérhető számos alkalmazás megismerésével, annál több válik közülük kedvenccé, mindennapossá és nélkülözhetetlenné. Előfordulhat, hogy egynél több számítógéppel is rendelkezünk, amelyekre mindre hasonlóan szeretnénk az összes jól bevált alkalmazást telepíteni - esetleg néhány kivételével. Mindezt könnyűszerrel megoldhatjuk egy biztonsági CD vagy DVD elkészítésével.

APTonCD

1) Telepítés

Synaptic csomagkezelővel telepítsük fel az aptoncd megnevezésű csomagot, vagy Terminál segítségével:

sudo apt-get install aptoncd

2) Használat

Sikeres telepítést követően indítsuk el az APTonCD alkalmazást a Rendszer -> Adminisztráció -> APTonCD menüpontról.

Az üdvözlőképernyőt végigolvasva nyomjuk le a létrehozás (Create) gombot és várjunk, amíg betölti a rendszerünkre telepített csomagok információit, melyek közül a jelölőnégyzet pipálásának segítségével kiválaszthatjuk, hogy melyek kerüljenek lemezre.

Amennyiben a listában nem található, de a merevlemezünkre letöltött csomagokat szeretnénk még hozzáadni, kattintsunk a Hozzáadás feliratú gombra és válasszuk a Packages lehetőséget. Ha pedig teljes mappatartalmakat szeretnénk hozzáadni, a Hozzáadás gombot megnyomva a Folder lehetőséget válasszuk.

Hozzáadás közben figyeljük az alsó sorban található Összesen feliratú kiírást, mely az eddig hozzáadott összes csomag darabszámát valamint méretét jelenti. A Kijelölve felirat után található a hozzáadott csomagok közül kiválasztott (lemezre írandó) csomagok száma és mérete.

Miután az összes szükséges csomagot sikeresen hozzáadtuk és kijelöltük, kattintsunk a CD írása... feliratú gombra és válasszuk ki a csomagok méretétől függően a lemez típusát (CD vagy DVD), az íráshoz szükséges, létrehozandó lemezképfájl ideiglenes helyét a merevlemezen, és adjunk nevet neki. Az elkészítéshez kattintsunk az Alkalmaz feliratú gombra, és várjunk a sikeres befejezésig. Ezután eldönthetjük, szeretnénk-e most a lemezírást elvégezni, vagy későbbre halasszuk. Ha most szeretnénk, akkor helyezzünk üres lemezt a megfelelő meghajtóba, válasszuk ki a megfelelő íróprogramot és kattintsunk az Igen feliratú gombra az írás tényleges megkezdéséhez.

A többi számítógépen telepítsük fel az 1) lépés szerint az APTonCD alkalmazást, és indítást követően a Helyreállítás feliratú gombot válasszuk. Lehetőségünk van elkészített CD vagy DVD lemez és lemezképfájl segítségével is elvégezni a kedvenc csomagjaink hozzáadását a számítógép rendszeréhez. A megfelelőt kiválasztva kattintsunk az OK feliratú gombra.

3) Kapcsolódó weboldalak

- Az APTonCD hivatalos oldala

Startup Growth Lite is a free theme, contributed to the Drupal Community by More than Themes.